Montage - Upfallshower
Logo | Upfallshower

Montage

Upfallshower montage

Regendouche....Stortdouche…Watervaldouche….zo maar enkele benamingen voor een waterverslindende manier van douchen. Tot voor kort dan, want met de Upfallshower krijg je die partij water over je heen, alleen met minder watergebruik dan van de kleinste handdouche.

Op deze pagina geven wij speciaal aandacht aan punten waar je bij het plaatsen goed op moet letten.

Montage | Upfallshower

Sifon

Aan de achterzijde van de Upfall is de schroefdraad te zien waar de liggende bijgeleverde sifon op bevestigd moet worden. Let erop dat deze stevig vastgezet wordt voordat je de Upfall plaatst.

De Upfallshower wordt standaard geleverd met een sifon aan de rechterzijde.

Montage

Waterpas

Erg belangrijk is het waterpas stellen van het systeem i.v.m. het goed weglopen van het water en om later met tegelen goed uit te komen.

Montage | Upfallshower

Afschot

Zorg voor een goede terugloop van het water naar de drain. Het Upfallshower systeem pomp het water ongeveer 6 tot 7 keer per minuut rond. Het is dus belangrijk dat het water goed kan teruglopen.

Montage | Upfallshower

Testen

Na het aansluiten van water en afvoer is het belangrijk om het systeem te testen op waterdichtheid. In het begin kan er na het leeglopen een klein laagje water blijven staan. Dit komt omdat de sifon nog nieuw is. De sifon heeft een rubber uitloop die vanzelf sluit als er geen water doorheen stroomt. De kleine hoeveelheid rest water kan in het begin deze uitloop niet openduwen. Na enig tijd van gebruik zal het rubber soepeler worden en de drain beter leeglopen. Maar ook hier...kijk goed naar de afloop van het riool. Kies bij twijfel liever een wat hogere stand van het frame van de Upfallshower.

Montage | Upfallshower
Montage

Afwerking

Je kan de Upfallshower ook smal inbouwen zoals hier gebeurd. De beugels boven in het frame die tegen de muur aan komen zijn hier naar binnen gedraaid zoals op de foto te zien is.

De drain is voorzien van een opstaande rand aan de achterzijde. De opstaande rand aan de drain is ingezaagd en naar achter gebogen met een tang zo goed mogelijk horizontaal teruggebogen.

Montage | Upfallshower

Frame afwerken

Belangrijk is dat de te storten vloer niet achter de drain terecht mag komen. Bij service kan de glasplaat verwijderd worden en kan men bij alle onderdelen achter het systeem. Daarom is het ook belangrijk dat de sifon bereikbaar is en losgedraaid kan worden mocht dat nodig zijn. De buiten afwerking is gedaan met watervast gipsplaat aan de zijkanten en de voorzijde met 6mm Wedi paneel. Deze z.g.n "sandwich" panelen zijn te krijgen bij iedere professionele bouwmarkt. Ander plaatmateriaal van 6mm kan ook. Het frame van de Upfallshower kan niet in diepte afgesteld worden, dus voor de buiten afwerking moet je wel rekening houden met de dikte van de afwerking en de dikte van de tegels. Voor de afwerking hebben wij latten op de muur gelijmd en ook de platen zijn op de latten verlijmd. Vergeet ook niet kimband aan te brengen op de kwetsbare plekken van de drain die ingezaagd zijn.

Montage | Upfallshower
Montage | Upfallshower

Aansluiten regendouche

Voor de hoofddouche met plafond bevestiging is een gewapende 32mm slang bijgeleverd. Deze kan eenvoudig vastgedraaid worden op de wartel achter het frame van de Upfallshower.

Het laatste stuk met de aansluiting voor de hoofddouche is van pvc en zelf door een installateur aan te leggen indien nodig, dit is niet meegeleverd. Het is belangrijk dat het water uit de aansluitslang van de Upfallshower terug kan lopen naar de douchekop of in de tegengestelde richting. De koppeling hebben we door het plafond laten steken. Met een koperen verloop 5/4 x 1/2 kunnen we iedere standaard douchekop gebruiken. Als je bijvoorbeeld een douchekop wilt die kleiner is.

Montage | Upfallshower

Vloerverwarming onder de tegels

Het aanbrengen van vloerverwarming onder de tegels zal ervoor zorgen dat de Upfallshower nog zuiniger zal werken, immers er hoeft minder warm water bijgevuld te worden tijdens het gebruik.

Montage | Upfallshower

Kimband

Zeer belangrijk is een goede afwerking met kimband om te zorgen dat alle aansluitingen waterdicht zijn. Materialen als tegels, voeg, kit, kunnen altijd gaan werken en de kans op lekkages is daarom altijd aanwezig als je geen kimband gebruikt.

Montage | Upfallshower

Tegelen

Aangezien de drain het laagste punt van de badkamer is, zijn we daar ook gestart met een hele wandtegel onder het zwarte glas.

Montage | Upfallshower

Afkitten paneel

Trek de folie op het zwarte glas iets los van de rand. Gebruik behangers of papieren tape en plak die over het glas, het inbouw frame en de tegels heen. Snij nu langs de buitenzijde van het frame (dus tussen tegels en frame in) langs de rand van het aluminium frame zodat de tape blijft zitten op de rand van het frame. Het is nu eenvoudig om tussen het frame en de tegels in te kitten.

Schoonmaken drain

Voordat je de Upfallshower gaat testen de drain goed schoonmaken.

Mooie woorden van héél veel tevreden klanten!