Horen, zien en zwijgen - Upfallshower
Logo | Upfallshower

Horen, zien en zwijgen

De toekomst van drinkwater: minder verbruik, meer duurzaamheid

De afgelopen jaren hebben we in Nederland te maken gehad met extreme droogte. Je zou verwachten dat dit een wake-up call zou zijn voor iedereen om zuiniger om te gaan met water, maar helaas is dat niet het geval. De droogte wordt elk jaar erger en bedreigt onze drinkwatervoorziening. De media besteden hier wel aandacht aan, maar komen steeds met dezelfde tips en adviezen over hoe we water kunnen besparen. Een van de meest genoemde tips is om korter te douchen. Maar wij weten dat er een veel betere oplossing is: het upcycle douche systeem.

Wij zijn de bedenkers van de Upfall Shower, een innovatief systeem dat water en energie bespaart door het douchewater te filteren en te hergebruiken. Wij hebben dit systeem ontwikkeld in 2013 en sindsdien proberen we het onder de aandacht te brengen van de drinkwaterbedrijven, de Vewin (de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland), Milieu Centraal en andere overheidsinstellingen die zich bezighouden met waterbeheer en duurzaamheid. Maar tot onze grote frustratie lijkt niemand naar ons te luisteren. Het lijkt wel alsof ze ons bewust negeren of tegenwerken. Wij zijn niet de enige die dit zo ervaren. Veel andere bedrijven die innovatieve oplossingen hebben bedacht voor waterbesparing en -hergebruik hebben hetzelfde probleem. Ze krijgen geen steun of subsidie voor hun ideeën, ze worden tegengewerkt met allerlei excuses over veiligheid of kosten, of ze worden afgescheept met loze beloftes of proefprojecten die nergens toe leiden. Een voorbeeld hiervan is het project in Leidsche Rijn waar toiletten werden aangesloten op regenwater in plaats van drinkwater. Dit project werd stopgezet na één keer dat er iets misging met de installatie. Sindsdien wordt dit project gebruikt als argument om geen toiletten meer aan te sluiten op regenwater, terwijl dit een eenvoudige en effectieve manier is om drinkwater te besparen.

De douche is verreweg de grootste waterverbruiker in huis. Niemand neemt meer een bad, want dat kost te veel tijd en water. Een bad was vroeger een luxe die je in elk huis wilde hebben, bijvoorbeeld voor de kinderen of voor de verkoopwaarde van je huis. Maar tegenwoordig gaan kinderen niet meer tot hun twaalfde in bad, maar tot hun zesde jaar, want ze hebben het te druk met hun beeldschermen en spelletjes. Het bad staat er nu alleen nog maar voor de sier of voor het geval dat je er ooit nog eens gebruik van wilt maken, maar dat gebeurt zelden of nooit. Nee, de douche is nu het belangrijkste onderdeel van de badkamer en dan het liefst een grote douchekop met veel water, een zogenaamde regen- of stortdouche. Dat geeft een heerlijk gevoel, maar kost ook veel warm water en energie. Met een cv-ketel kom je al snel tekort aan warm water als je zo’n grote douchekop wilt gebruiken. Met een warmtepomp kun je dit probleem oplossen door een grote boiler te installeren die genoeg warm water kan leveren voor je douche. Maar dan heb je ook meer zonnepanelen nodig om die boiler te verwarmen en dus meer ruimte op je dak en meer geld in je portemonnee. Maar met de Upfall Shower heb je al deze problemen niet. De Upfall Shower gebruikt maar 2 tot 3 liter water per minuut voor een krachtige douche van 35 liter water per minuut. Het douchewater wordt gefilterd en opnieuw opgewarmd door een warmtewisselaar, waardoor je nauwelijks water en energie verspilt. Je hebt genoeg aan een kleine boiler van 200 liter voor een gezin van vier personen en je hebt minder zonnepanelen nodig om je boiler te verwarmen. Bovendien is de Upfall Shower goed voor het milieu, want je vermindert je water- en energieverbruik en dus ook je CO2-uitstoot. 3 aapjes foto van Bol.com