Douchen toen en nu
De toekomst van drinkwater: minder verbruik, meer duurzaamheid
Toen ik klein was, in de jaren zestig, hadden we thuis een simpele ijzeren handdouche die maar een miezerig straaltje gaf. Toch vonden we het als kinderen heerlijk om te douchen. Ik ging altijd samen met twee van mijn broers onder de douche staan en we moesten snel zijn, want anders draaide mijn moeder de geiser open in de keuken en kregen we een koude douche.
Aan het eind van de vorige eeuw werd de regendouche populair. Er kwamen kunststof douchecabines met grote douchekoppen die aan het plafond hingen. Die douchekoppen werden steeds groter en groter. Een regendouche van 10 cm was al gauw niet meer genoeg, het moesten er 20 of 30 zijn. Maar daar had je wel een flinke waterdruk voor nodig en die hadden de meeste mensen niet.
Ik heb heel wat oplossingen gezien de afgelopen 30 jaar om een echte regen- of stortdouche te creëren. Douchekoppen met meer of minder stralen, pompen om de druk te verhogen, dikkere waterleidingen en grotere boilers om meer water en warmte te leveren. Alles werd uit de kast gehaald om zo lang en zo lekker mogelijk te kunnen douchen.
Nu gebruiken we gemiddeld meer dan 130 liter drinkwater per dag en volgens een onderzoek van HansGrohe gaat daarvan 88 tot 96 liter naar de douche. En de nieuwste trend in badkamerland zijn dubbele open douches, die je op Instagram veel ziet. Daarvoor moet je nog warmer douchen dan bij een gesloten douche, omdat je meer warm water nodig hebt. Een normale douchekop verbruikt zo’n 10 liter water per minuut, een regendouche 15 liter en een regendouche met een boiler die veel warm water levert wel 20 liter.
Laatst kwam er een gezin met vier puberdochters in de showroom. Ze hadden twee badkamers met regendouches en een grote cw6 ketel. Ze douchten elke dag bijna twee uur lang. Dat betekende dat ze per jaar bijna een miljoen liter water gebruikten, een waanzinnige hoeveelheid. Met een Upfall Shower zou dat honderdduizend liter zijn.
We verspillen ontzettend veel water per dag en dat kan heel makkelijk minder. Met een Upfall Shower bespaar je bij de meeste gezinnen met kinderen 50% aan water en dan heb ik het nog niet eens over de energiekosten.