Veelgestelde vragen - Upfallshower

Veelgestelde vragen

Op deze pagina kan je onze veelgestelde vragen lezen. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Algemeen
Gebruik
Montage
Onderhoud
Technisch

Hoe lang gaat een Upfallshower mee?

Dat is moeilijk te zeggen. De Upfallshower bestaat uit meerdere onderdelen die vervangbaar zijn en dat zijn onderdelen die gewoon door iedere installateur zijn te vervangen. Dus er zijn geen onderdelen die speciaal voor de Upfallshower zijn gemaakt behalve de bediening. De Upfallshower is dus compleet te vernieuwen. Je kunt dus ook niet aangeven wanneer het product op is.

Is de Upfallshower veilig?

De Upfallshower is leverbaar sinds 2014 en is technisch gekeurd door de KIWA. Daarnaast is de Upfallshower gebouwd volgens aanwijzingen van KWR.

KWR is een onafhankelijke organisatie die zich bezighoud met alle facetten van watergebruik en veiligheid. KWR werkt o.a. voor de overheid en de WHO.

Sta ik in mijn eigen vuil?

Nee dat sta je niet!

Het water waar je onder staat gaat door een filter die grofvuil tegenhoudt. Daarna komt het langs een UV-lamp die alle bacteriën dood. Daarnaast komt er continu tijdens gebruik schoon warm water bij in de drain om het douchewater op temperatuur te houden. De Upfallshower is dus steeds bezig zijn water te verversen in het reservoir.

Verversen, filteren en desinfecteren, het Upfallshower water is dus schoner dan uit menige kraan en zeker als je dit vergelijkt met douchen in het buitenland!

Het systeem is gebouwd op aanwijzingen van het KWR die de veiligheid getest hebben.

Is de Upfallshower goedgekeurd?

De Upfallshower is gekeurd door de KIWA op technische veiligheid en door de KWR (Kiwa Water Research) op water veiligheid. De KWR heeft het systeem uitgebreid getest en hebben aanbevelingen gedaan die door de fabrikant zijn doorgevoerd.

Maakt de Upfallshower geluid?

Tijdens het vullen van de Upfallshower kun je het geluid horen dat je ook kunt horen bij het vullen van een bad. Als de douche eenmaal loopt kun je af en toe wat gepruttel horen uit de drain, dit komt van het warme water dat toegevoegd wordt in de drain.

Na gebruik van de Upfall zal het systeem leeglopen, ook dat kun je horen. De douchekop loopt leeg en de drain.

Tijdens gebruik van de Upfall hoor je geen pomp lopen, slechts het water dat op de vloer valt.

Wat is de levertijd?

Over het algemeen houden wij een levertijd aan van 4 weken. Echter het kan gebeuren dat er een grote bestelling is binnen gekomen voor bijvoorbeeld een project en dat de levertijd daardoor langer is. Neem altijd even contact met ons op als je een strak schema hebt. Ook is het soms mogelijk op korter termijn te leveren, ook daarvoor even contact met ons opnemen.

Waar kan ik de Upfallshower kopen?

De Upfallshower is uitsluitend te koop via Upfallshower.

Kan er bij mij thuis een Upfallshower geplaatst worden?

Water:

Een standaard water aansluiting. Er worden geen eisen gesteld aan een bepaalde waterdruk en diameter van de leidingen, wel heb je een water temperatuur nodig tussen de 55 en 60graden.
Je kunt een Upfallshower aansluiten op een boiler of een combiketel installatie met een voorraad vat. Een combiketel zonder voorraad vat zal erg gaan pendelen omdat de Upfallshower een warm water toevoer heeft die om de paar seconden open en dicht gaat. Een continu aanvoer van warm water is dus van belang.

Mocht je nu een combiketel hebben en je wilt toch een Upfallshower en van het gas af voor warm water, kies dan voor een warmtepomp boiler, dat is een ideale oplossing. Deze kun je overal plaatsen en is veel goedkoper in gebruik dan een elektrische boiler.

Kijk hier

Elektra:

De Upfallshower gebruikt ongeveer 150watt per uur. Een normaal geaard stopcontact is voldoende.

Afvoer:

Een standaard douche afvoer is voldoende voor een Upfallshower

Wat is een Upfallshower?

Iedereen houd van douchen, maar douchen kost water, soms heel veel water. In Nederland gaat meer dan 60% van het water naar de douche. Heb je tieners in huis dan kan het nog veel verder oplopen. Het alternatief is korter douchen met een kleine spaardouche. Een enkeling neemt daar genoegen mee, de meeste mensen niet.

De Upfallshower is een compleet douche systeem dat te vergelijken is met het systeem van een hangend toilet. Een compleet frame inclusief de douchedrain (het reservoir) Dat afgewerkt kan worden met tegels.

null

Het systeem kent dus een drain die voorgemonteerd is aan het frame. Als je een Upfall koopt, haal je ook het geheel zo uit de doos.

De Upfallshower heeft twee douches.

1) een normale spaar handdouche waarvan het water direct wegloopt in de afvoer.

2) de recirculatie stand waarbij een kleine pomp het water rondpompt en waarbij het gefilterd, gedesinfecteerd en continu ververst word. Dat verversen gebeurd door continu bijvoegen van schoon warm leiding water vanuit uw ketel of boiler om de douche op temperatuur te houden. In het systeem gaat ongeveer 8 liter water waarmee het opstart. Dan komt er gemiddeld ongeveer 2 liter schoon warm water per minuut bij. 10 minuten douchen kost dus ongeveer 30 liter water. Heet u een normale handdouche thuis van 10 liter per minuut dan bespaart u 70 liter water. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u een “showerpipe” met een 20 of 30cm douchekop heeft van 15 liter water per minuut of meer, uw besparingen beginnen dan enorm op te lopen en vergeet ook niet dat water op warmen voor uw douche veel energie ( gas/electra) gebruikt.

Kijk voor werking hier

Waarom een Upfallshower?

– Minder energie gebruik 80%

– Minder CO2 uitstoot

– Minder water gebruik 70% tot ruim 90%

– Minder afvalwater 70% tot ruim 90%

– Zeer gunstige EPC tot 0,18

– Kleine warm water voorziening 3ltr 60c is voldoende

– KIWA rendement verklaring

– KIWA keur

– Voldoet aan hoogste KWR eisen

– MIA subsidie

– Milieulijst Overheid A6448

– Urgenda getest

– Minimaal onderhoud

– Nederlands fabrikant 40 jaar ervaring

– Netwerk van enkele honderden dealers

– Leverbaar via alle Bouwcenters

– Eigen service dienst

– Nederlandse uitvinding

– Geen filters vervangen

– Duurzaam systeem

– Plug-and-play100% betrouwbaar

– Verkocht sinds 2014

– Uitsluitend Europese onderdelen

– Zeer luxe douche beleving

– Strak modern designLage inbouw

– Overal toepasbaar waar een douche staat, cruise schepen, mobile homes, verzorging tehuizen etc.

– Aangekocht door defensie

– Aangekocht/pilots grote bouw bedrijven en hotels

– Veel aanbevelingen van ambassadeurs

– Bekend van innovatie wedstrijden

– Bekend uit de media

Plassen onder de douche?

Niet doen, dat doe je ook niet in een zwembad. Als het een keer gebeurt geen probleem. Er zit 8 liter water in het systeem en dat water wordt continu ververst en gedesinfecteerd door de UV-lamp. Daarbij komt nog eens dat urine steriel is en dus geen kwaad kan.

Geeft de Upfallshower geluid?

Je kunt de Upfallshower horen vullen net als een bad. Als de Upfallshower aanstaat hoor je alleen nog het geluid van vallend water en af en toe wat borrelend geluid tijdens het bijmengen van warm water. Na gebruik hoor je geluid van een afvoer waar water in wegloopt. De pomp hoor je niet tijdens gebruik.

Kan ik met mijn lange haren douchen onder de Upfallshower?

Dit is een veel gestelde vraag door vrouwen. Ja, je kunt onder de Upfallshower douchen met lange haren. De Upfallshower zuigt het water aan via een filter in het reservoir. Haren blijven aan het filter vastzitten. Stop je met douchen dan spoelt het aanwezige water in het systeem in omgekeerde richting door de filter terug in de drain. Haren en vuil laten dan los en verdwijnen via de afvoer.

Aangezien de Upfallshower een liggende sifon gebruikt kunnen haren rechtstreeks het riool in spoelen. Het schoonmaken van de filter is dan ook nauwelijks nodig.

Welke zeep en shampoo kan ik het best gebruiken onder de Upfallshower?

Zeep en shampoo gebruik is geen probleem, maar gebruik met mate en het liefst biologisch. Tegenwoordig kun je vrijwel overal hele goede biologische shampoo en zeep kopen zonder micro plastics en deze zijn heel goed onder de Upfallshower te gebruiken. Gebruik producten van Naturebox Marcel’s Green Soap of andere merken (Kruidvat, Albert Heijn, etc). Het water in het reservoir van de Upfallshower wordt continu ververst dus zeep resten verdwijnen snel uit het systeem.

​Gebruik je veel zeep en shampoo (van dat chemische spul dat veel schuimt en veel microplastics bevat) gebruik dan met mate!

Hoe laat ik mijn Upfallshower lekker ruiken?

Door het gedeeltelijk hergebruik van het water kun je de Upfallshower heerlijk laten ruiken. Slechts een paar druppels toevoegen van deze geurstof laat de douche ruiken naar eucalypthus, sinaasappel, dennen, lavendel….etc

Hier te koop

Kan de Upfallshower ook alleen koud water geven?

Dat kan gedeeltelijk.

Voordat je de Upfallshower aanzet kun je de thermostaat knop van de handdouche op koud zetten. De Upfallshower vult zich namelijk met de water temperatuur zoals die is ingesteld met de thermostaatkraan. Pas na het vullen gaat de temperatuur regeling elektronisch. De eerste minuut zal daarom de Upfall douche koud water beginnen te geven. Zet direct na het starten van de douchekop de Upfall temperatuur naar zo laag mogelijk. Het zal dan een tijdje duren voordat het water warmer gaat worden. Lang genoeg in ieder geval om even koud af te douchen.

Wat zijn de aansluitingspunten van de Upfallshower?

Bekijk de aansluitingspunten van de Upfallshower hier

Hoe monteer ik de zuinigste Upfallshower?

​Zéér belangrijk…isoleren!

​De Upfallshower is een zeer zuinige douche. Het enige water dat je gebruikt is het warme water om de douche op temperatuur te houden.

– Isoleer de drain/reservoir, pak deze in met isolatie materiaal of gebruik Pur schuim

– Isoleer de ombouw van de Upfallshower

– Isoleer de leiding naar de hoofddouche

– Plaats vloerverwarming

– Maak de douche een gesloten ruimte met een dak en maak dat niet te hoog

Wat is er nodig om een Upfallshower te kunnen plaatsen?

Om een Upfallshower te plaatsen heb je warm en koud water nodig net als bij een ouderwetse douche, een afvoer en een geaard stopcontact. De Upfallshower gebruikt slechts 175 watt per uur. Een douche nemen van 10 minuten kost dus ongeveer 30watt.

In principe kan de Upfallshower op iedere warmwater bron aangesloten worden en is de druk verwaarloosbaar omdat de Upfallshower met een interne pomp werkt. De Upfallshower werkt het beste als deze is aangesloten op een boiler. Gebruik van een cv zonder boiler of een doorstroom verwarmer kunnen problemen geven.

Mocht u vragen hebben of twijfels neem dan even contact met ons ons.

Hoe monteer ik de Upfallshower Drain?

Bekijk de handleiding van de Upfallshower Drain met een flexibele plafond aansluiting aansluiting hier

Bekijk de handleiding van de Upfallshower drain met een buis aanvoer uit de muur hier

Hoe monteer ik de Upfallshower Tray?

Bekijk de handleiding van de Upfallshower Tray hier

Wat zijn de aansluitingspunten van de Upfallshower?

Bekijk de aansluitingspunten van de Upfallshower hier

Heb ik voldoende hoogte in de badkamer?

Het frame van de Upfallshower is 240cm hoog. Bij inbouwen van het frame kun je de ombouw zo hoog maken als je zelf wilt.

Is je badkamer lager, bijvoorbeeld 220cm dan is er de mogelijkheid om het frame af te zagen tot de gewenste hoogte.

Heb je twijfels of de Upfall wel zal passen, neem dan even contact met ons op.

Waar is de betegelde drain afdekking voor?

De meegeleverde afdekking voor de drain kan omgekeerd gebruikt worden om de tegels door te laten lopen.

Hoevaak moet een UV lamp vervangen worden?

De UV lamp heeft een levensduur van ongeveer 7/8000 branduren. Het blijft natuurlijk een lamp en lampen kunnen stukgaan. De lamp is eenvoudig te vervangen.

Moeten er filters vervangen worden?

Nee, de Upfallshower heeft één filter en deze is van zeer fijn geperforeerd rvs, Deze spoelt zichzelf schoon na gebruik. Je kunt deze filter eenvoudig loas halen en schoonmaken onder de kraan.

Is er een handleiding voor het gebruik en onderhoud van de Upfallshower?

Bekijk de montage, gebruik en onderhoud handleiding van de Upfallshower hier

Wat moet ik doen als ik de Upfallshower een lange tijd niet heb gebruikt?

Soms kan het nodig zijn het systeem wat intensiever schoon te maken als je bijvoorbeeld een maand bent weggeweest. Voor extreme gevallen gebruik je de Upfallshower Microx, biologisch afbreekbare desinfectant. Microx koop je hier

Zet het systeem aan zoals je normaal gaat douchen. Zet de temperatuur terug naar 20 graden. Voeg daarna een dop Microx toe en laat het systeem 10 minuten lopen. Daarna uitzetten. Zet het systeem daarna nog even opnieuw aan zodat alle vloeistof weg is. Je kan dit reinigen makkelijk een half uur aan laten staan. Zet de temperatuur terug naar 20 graden zodat er niet onnodig warm water gebruikt wordt. De Microx zal goed zijn werk kunnen doen. Je gebruikt alleen 75 watt aan elektra

Kan de drain nog makkelijker schoon gemaakt worden?

Ja, dat kan. Kijk hier

Het water uit de drain loopt niet weg

Hoe haal ik de glasplaat los van de Upfallshower?

Bij service kan de glasplaat van de Upfallshower eenvoudig verwijderd en teruggeplaatst worden. Klik hieronder op de link.

Glas loshalen

Glas terugzetten

De douchekop uitloopjes verstopt

Sommige gebruikers hebben last van vuil uit de uitloopjes van hun douchekop waardoor er ook geen water door komt. Dat verstoppen komt door vuil en dat kan daar door allerlei omstandigheden komen. Soms door gebruik van bepaalde zeep en shampoo soorten, soms door verlies van huidcellen e.d. ( de ene persoon heeft daar meer last van dan de anderen) of door niet of nauwelijks schoonmaken van het systeem. Op zich geen enkel probleem en eenvoudig op te lossen. Wij adviseren om vooral niet te veel zeep en shampoo te gebruiken en bij voorkeur natuurlijke producten.

Je kunt tijdens het schoonmaak programma of tijdens het gebruik van de douche of na het gebruik als de Upfallshower nog aan staat eenvoudigweg met een ruitenwisser het vuil verwijderen door zachtjes met de wisser langs de uitloopjes te strijken, net zolang totdat er nog alleen maar water uit komt. Het vuil is dan weg uit de douchekop.

Hou dit regelmatig bij.

 

Hoeveel elektra gebruik de Upfallshower?

De Upfallshower gebruikt niet meer dan 175watt per uur als hij in gebruikt is.

Kan de Upfallshower samen met een helofyten filter

Dat kan, maar let goed op het formaat van de filter. De Upfallshower geeft te weinig restwater om de filter door te spoelen. Er zijn klanten die het advies kregen om meer water te gaan gebruiken omdat hun helofyten filter niet goed functioneerde

Kan de Upfallshower samen met een douche wtw

Dat kan maar heeft weinig nut. De Upfallshower laat ongeveer 2 liter water per minuut weglopen en de Upfallshower gebruikt alleen warm water tijdens gebruik.

Is mijn waterdruk van belang?

Nee, die is niet belangrijk. De Upfall vult zich in het begin met 8 liter water en slaat pas aan als er voldoende water in de drain staat. Na het starten werkt de Upfallshower met een eigen pomp voor de druk.

Ik wil een elektrische doorstromer gebruiken, kan dat?

Nee, een elektrische doorstromer zal niet werken met een Upfallshower. Aangezien het Upfallshower systeem om de paar seconden warm water vraagt zal een doorstomer niet werken. Een continu aanvoer van warm water via een boiler is de beste oplossing.

is de Upfallshower makkelijk te plaatsen?

De Upfallshower is een compleet douchesysteem dat geleverd wordt in een doos. Plug-and-play zeggen wij wel eens, want het systeem bestaat uit één stuk voor de drain versie. Bij de tray versie uit twee delen.

Het hele systeem is in één keer te plaatsen tegen de muur. Water, stroom en afvoer aansluiten en afbouwen. De drain is voor gemonteerd en kan niet op een andere locatie geplaatst worden evenals de Tray versie.

Iedereen die een beetje handig is kan de Upfallshower dus plaatsen.

Ik kies toch voor een CV, welke kan ik het beste aanschaffen?

Je wilt een nieuwe CV kiezen voor je woning. Welke kun je dan het beste aanschaffen?

Als je op twee plekken tegelijk warm water wilt kunnen gebruiken ligt de keuze voor een CW5 voor de hand. Dit is de meest gekozen cv-ketel en kan twee douches tegelijk van warm water voorzien. Wil je een CV die goed werkt met een Upfallshower kies dan voor een CV met interne boiler. De CV zal dan niet iedere keer hoeven aan te slaan wanneer de douche heet water vraagt. De boiler zal de Upfallshower continu van een kleine beetje warm water voorzien en de boiler zal bijgevuld worden door de cv-installatie. Een CV zonder boiler zal dus continu aan en uit slaan en dat is niet ideaal.

De tapdrempel is niet van belang bij een CV met boiler en is dus altijd een betere keuze dan zonder een boiler. Ook als je vaak een klein beetje warm water gebruikt is een boiler beter omdat anders de ketel bij afname van een klein beetje warm water steeds zal afslaan.

Uitleg video's

Douchen met een boiler

Werking Upfallshower systeem door René Betgem

Onderhoud Upfallshower

Hoe plaats ik de glasplaat terug?

Hoe verwijder ik de glasplaat?

Hoe plaats ik een filter?

Hoe verwijder ik het filterrooster?

Als je echt grondig de filter wilt reinigen, dan kun je het filters gaas verwijderen uit de kunststof houder. Dit is eenvoudig met een speld. Paar keer proberen geeft handigheid.

Mooie woorden van tevreden klanten